Hyllades för att ha städat upp efter korankravaller – åtalas själv för korankravaller
Foto: Polisen/Faksimil

Vivallabon Hani Bilal Madi hyllades förra året av flera medier för att han tog initiativ till att städa upp efter korankravallerna i Örebro. Han har belönats med en halv miljon kronor för sitt arbete mot kriminalitet. Nu är han själv en av dem som åtalas för att ha deltagit i upploppen. Bland annat genom att kasta sten på polisen.

– Vår religion står för kärlek och inget annat, säger Hani Bilal Madi till Aftonbladet.

– Det Paludan ville åstadkomma var att sprida en dålig bild av muslimer.

Efter att hundratals militanta muslimer spridit skräck och kaos i flera svenska städer under påskhelgen 2022, letar nyhetsredaktioner med ljus och lykta efter positiva exempel som kan lyftas fram som motpropaganda under valåret.

En av dem som får särskilt mycket uppmärksamhet är den 20-årige Vivallabon Hani Bilal Madi.

Från Irak

Hani Bilal Madi kommer till Sverige som barn, tillsammans med mamma, pappa och två systrar, efter den USA-ledda invasionen av hemlandet Irak 2003. Liksom många andra invandrarfamiljer bosätter de sig i Örebrostadsdelen Vivalla.

2021 får den unge araben en halv miljon kronor av affärsmannen Peter Wallenbergs stiftelse ”XO Foundation”, som främst delar ut stipendier till invandrare som uppfattas som driftiga. Anledningen är att han startat projektet ”For.The.People i Vivalla” som ”med ett brinnande samhällsengagemang utvecklat en plan för att förebygga kriminalitet”, lyder motiveringen.

Lokaltidningen Nerikes Allehanda, Aftonbladet, Sveriges television och TV4 är några av de medieaktörer som uppmärksammar Hani, inte minst när han efter kravallerna delar ut blommor, städar upp efter kaoset och fördömer våldet.

Gärningsman 288

Efter de islamistiska kravallerna har polisen ett gigantiskt bild- och videomaterial att gå igenom. I det finns hundratals misstänkta gärningsmän. I november har turen kommit till att försöka identifiera ”gärningsman 288” – en man i grön jacka som syns på bilder och filmer där han kastar sten på polisen.

En kvinnlig polis känner snabbt igen Hani Bilal Madi när hon ser bilderna. Dels har hon träffat honom i tjänsten, men han har även synts i media ett flertal gånger både före och efter påskhelgen.

Två dagar efter korankravallerna har han och en annan man, Hussam Hazim Hariri, intervjuats av lokaltidningen Nerikes allehanda. Polisen konstaterar att båda två deltagit i kravallerna, men att de inför intervjun fått en snilleblixt: De har bytt jackor med varandra.

Hani Bilal Madi och Hussam Hazim Hariri under kravallerna, samt vid intervjun med lokaltidningen där de bytt jackor. Foto: Polisen/NA
Hussam Hazim Hariri delade ut blommor till boende som drabbats av kravallerna, som han själv deltog i. Foto: Polisen/Privat
Hussam Hazim Hariri kastade också sten på polisen. Foto: Polisen

Grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Nu har åtal väckts mot den hyllade och prisbelönta invandrarprofilen. Hani Bilal Madi, Hussam Hazim Hariri och ytterligare fyra invandrarmän åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En sjunde person, 22-åriga Zahra Rezai, åtalas för medhjälp till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Ett flertal åtal har tidigare väckts gällande påskhelgens oroligheter 2022, och fler åtal är att vänta framöver. Ett 50-tal personer har frihetsberövats med anledning av dem. Samtliga nu åtalade är utlandsfödda, och flera är medborgare i andra länder.

De åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Morteza Rezai, 19 år, medborgare i Afghanistan och Sverige.

Hani Bilal Madi, 20 år, född i Irak och medborgare i Sverige.

Genc Kosari, 44 år, medborgare i Serbien. Har begärt serbisk tolk.

Morteza, Hani och Genc. Foto: Polisen

Amin Abdulkadir Ahmed, 26 år, född i Somalia och medborgare i Sverige.

Mustafa Rezai, 17 år, medborgare i Afghanistan och Sverige.

Hussam Hazim Hariri, 20 år, född i Jemen och medborgare i Sverige.

Amin, Mustafa och Hussam. Foto: Polisen
Zahra Rezai åtalas också för brott. Foto: Polisen

LÄS MER: Hyllades för arbete med unga kriminella – nu häktad för korankravaller

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.